DOULA - LYHÖRT OCH ERFARET STÖD

Är du nyfiken på att föda med doula? Här kan du läsa om vad det innenbär.

VAD ÄR EN DOULA?

En doula är en professionell stödperson som är med och stöttar under förlossningen. Doulan stöttar både dig som föder och dig som är partner i att hitta din roll.

Vi ses under graviditeten och har två församtal. Vi har sedan jour och kommer och stöttar under förlossningen fram till att bebisen föds.

____

Vi som arbetar i doulabyn är utbildade och erfarna doulor som arbetar professtionellt med stöd under förlossningar.


FÖRSAMTALEN

Vårt klassiska paket med stöd utav en erfaren doula inför, under och efter förlossningen.

Vad som ingår:

- Två församtal 2,5 h
- Ett jourstartssamtal online 1 h
- Jour dygnet runt från 10 dagar innan BF
- Back-up doula
- Lån av TENS-masking & knytbar värmekudde
- Närvaro och stöd av doula under hela förlossningen
- Eftersamtal

I paketet ingår även:

- Löpande kontakt för frågor under graviditeten via telefon/mail.
- Ett omfattande kompendium med bra information
- Amningskurs vid behov
- Amningsstöd vid behov

Pris: 18 000 sek

__________

Avgiften faktureras i två delar. Första fakturan skickas efter det första församtalet och andra efter födseln.

Friskvårdsbidrag kan användas med 2000 kr per person.

Avbetalning över 6 månader är möjligt vid önskemål.

Avslappning

Vi guidar dig till djup avslappning och lugn genom varje värk med tekniker från Föda utan rädsla, Mindfulness och Hypnobirthing.

Massage & TrYCK

Vi ger massage, rebozo-massage, mottryck och akupressur för avslappning, minskad smärta, förbättrad cirkulation och stötta kroppen.

stöd för partnern

Vi stöttar partnern till att känna sig trygga i sin roll. Att dela på ansvaret stödpersoner gör även att partnern får avlastning och har möjlighet att äta, gå på toaletten och sova vid behov.

Inre styrka & Fokus

Vi stöttar dig till att vara närvarande i kroppen och behålla kontakten med dig själv, din kropp och din andning.

Övningar & RÖRELSER

Vi hjälper dig att hitta ställningar och rörelser som är fördelaktiga under olika faser av förlossningen, tex. ställningar som kan lindra smärta och skapa utrymme i bäckenet.

Spinning babies/aktiv baby

Vi lär ut övningar som kan hjälpa muskler och ligament runt bäcken och livmoder att slappna av vilket kan förhindra viss smärta och ge en smidigare förlossning.

BIRTHSTORIES


Jag bestämde mig tidigt i graviditeten för att anlita en doula till min förlossning och jag är oerhört glad att det blev just Hanna. Med hennes stöd fick jag en positiv förlossningsupplevelse och kunde som förstföderska föda mitt barn utan medicinsk bedövning, precis som jag önskat.

Hanna har en varm, inkännande och lugnande närvaro som gjorde att jag kände mig trygg under våra träffar samt genom förlossningens alla faser. Hon är oerhört kunnig och professionell och kunde tillmötesgå alla mina önskemål och funderingar inför förlossningen. Jag skulle varmt rekommendera Hanna som doula! 

Elin, förstföderska

BIRTHSTORIES


Min förlossning blev inte alls som jag hade tänkt mig men jag upplevde den ändå som otroligt enkel och fin. Det var så mycket mer hanterbart än jag hade föreställt mig. Så här i efterhand inser jag att den skulle ha upplevts som traumatisk om jag inte hade haft en Doula med.

Det var guld värt att ha en utbildad stödperson som bara var där för mig till hundra procent. Hanna kunde även föra min talan till personalen medan jag fokuserade inåt. När saker inte blev som jag tänkt mig, t.ex att det blev sugklocka, kunde Hanna hjälpa mig att behålla lugnet och inte se det som ett nederlag. Men hon såg även till att mycket blev som jag hade hoppats och jag fick mycket fysiskt och mentalt stöd. Jag skulle verkligen rekommendera ALLA födande att ha en doula.

Martina, förstföderska

BIRTHSTORIES


Grattis till dig som överväger Hanna som din doula! Hannas personlighet är perfekt för uppdraget. Hon är fantastisk på att läsa av stämningen i rummet vilket underlättar interaktionen med dig, din partner och sjukhuspersonal. Jag erkänner att jag var skeptisk till doula-konceptet till en början, men jag tvekar inte att ge Hanna mina varmaste rekommendationer. Hon är en klippa.

Mikael, partner

SÅ GÅR DET TILL ATT BOKA

Kontakt

Kontakta oss genom att maila oss på doulabyn@gmail.com eller genom kontaktformuläret.

Lära-känna möte

Vi träffas på ett kostnadsfritt och förutsättningslöst möte för att gå igenom upplägg och frågor.

Fundera

Ni går hem och funderar några dagar och återkommer med besked om ert beslut om ifall ni vill boka.

Bokning

Vi skriver ett avtal och genomför bokningen.

BOKA MÖTE / KONTAKTA OSS

Hör gärna av dig för att boka in ett första möte. Det första mötet är alltid kostnadsfritt.

Om du inte fått svar inom 1-2 dagar kolla din skräppost.

Vanliga frågor

När födseln startar och du börjar känna ett behov av mer stöd så ringer ni doulan som kommer till er och stöttar er sedan fram till dess att bebisen är född och ofta en stund efteråt under framfödandet av moderkakan, ev. sututering (stygn) och amningsstart.

Under förlossningen stöttar doulan aktivt tillsammans med partnern genom att:

- Mjukt guida dig som föder i coping-tekniker och andning (Hypnobirthing/Föda utan rädsla)
- Ge massage och akupressur
- Ge smärtlindrande tryck
- Vara ett mentalt stöd för känslan av till trygghet, tillit och fokus.
- Föreslå ställningar, rörelser och övningar som minskar smärta och kan underlätta för förloppet att gå framåt.
- Skapa ett lugnande och inspirerande Birth Space: släcka ner, tända ljus, hämta och ställa i ordning i rummet med hjälpmedel och redskap. 
- Är ett stöd för partnern genom att vara ett team och ge avlastning

Vi stöttar er även genom:

- Praktiskt stöd, tex: se till så att vattnet är varmt, att TENS-elektroderna sitter på rätt ställe om smärtan flyttar och ev. öka styrkan, lägga en kall handduk i pannan och byta den regelbundet, värma vetekudden, arrangera smidiga förflyttningar. etc.

- Stöd i kommunikationen med sjukvården för att dina önskemål ska efterföljas så långt det är möjligt. Vi arbetar aktivt med att bidra till en tydligare dialog om information om fördelar, nackdelar, risker, alternativ, möjlighet att prova något annat eller att vänta etc. Vi kan ofta även bidra med förslag eller modifikationer som förbättrar din upplevelse.

Det brukar fungera jättebra och doulan är ofta ett uppskattat stöd även för partnern. Partnern är den viktigaste stödpersonen och ofta känner sig partnern mer trygg i sin roll eftersom de inte är den enda stödpersonen. Vi bildar ett starkt stödteam tillsammans! Det är även ofta skönt för partnern att det finns någon som är trygg och erfaren i en situation som för dem kanske är ny eller mer ovan.

Att stötta någon som föder kan ofta också ta ut sin rätt i form av trötthet och man behöver även äta, dricka och gå på toa. Med en doula fåt partnern möjlighet att turas om och bytas av. Det går ofta även jättebra att äta en måltid eller gå på toa. Ofta kan partnern få en eller flera sovstunder samtidigt som doulan är med dig som föder.

Allt partnern mår bra och känner sig trygg gör även hen till ett bättre stöd för dig som föder, och hen känner sig ofta nöjdare med sin insats.

Partners som är tveksam till att anlita en doula brukar snabbt ändra sig när vi ses och de förstår hur stort värde det har både för dig som ska föda och för dem själva.

Det brukar fungera jättebra och barnmorskorna brukar visa mycket uppskattning för oss doulor. De allra flesta tycker att det bara är positivt med en doula på plats eftersom det ger en viss avlastning brukar resultera lugnare och tryggare stämning i rummet och bättre upplevelser för de som föder.

Vi gör självklart vårt yttersta för att skapa ett bra samarbete med barnmorskorna på plats och det brukar sällan vara något problem. Vi utgör alla en del av ett team runt dig som föder!

Om födseln startar innan jouren börjat kommer doulan eller back-up doulan ändå och det förändrar inget i övrigt sen. Vid förhinder hjälper till att hitta en ersättare (vi har gott om nära samarbetspartners som har samma i kunskapsnivå och inriktning).

De gånger det har hänt hittils har det inte inneburit någon förändring.

Ja! Om du känner ett behov av stöd under latensfasen i hemmet så kan du såklart få det. Du avgör när du börjar känna behov av stöd och bestämmer när du vill att vi ska komma.

Vi rekommenderar i annat fall att vi stöd över telefon i latensfasen och att vi möts upp när du som föder närmar dig aktiv fas. För dig som föder på sjukhus möter vi oftast upp dig i samband med att ni kommer till sjukhuset eller blir inskrivna och får ett rum. På det sättet dröjer det längre innan huvuddoulan eventuellt behöver bytas av.